SUSHI (czyt. suszi) przepis - instrukcja robienia sushi rolek i sushi na ryżu

przepis dodany 14 kwietnia 2011 roku
przepis na sushi, instrukcja robienia sushi rolek i sushi na ryżu

Bezwzględnie potrzebne

Na początek potrzebne rzeczy do zrobienia sushi. Łatwo można je dostać w wielu sklepach
z kuchnia azjatycką.
* ryż do sushi (krótko ziarnisty, klejący się)
* ocet ryżowy
* cukier i sól
* matę bambusowa do rolowania
* ostry nóż bez ząbków (bardzo ważne!)
* nori - prasowane algi
* wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany w tubce lub w proszku
* marynowany imbir, pocięty w cienkie plasterki
* sos sojowy (ważne, żeby był dobry, polecam kikkoman)
* pałeczki lub palce :-)
* no i oczywiście zawartość rolek, ale o tym dalej

Zabieramy się do roboty.

Ryż to podstawa

Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta (trochę to trwa).
Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 30 minut. Płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1.2 (ryż:woda) - jakość wody ma duże znaczenia, butelkowa nie będzie przesadą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.

Sos do ryżu.

Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli (ilości na 0,5 kg ryżu), wszystko mieszamy w małym rondelku i podgrzewamy na malutkim ogniu mieszając do rozpuszczenia (nie gotujemy!). Dodajemy o ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia. Bardzo ważne, żeby ostudzić ryż - klejenie rolek z ciepłym ryżem = katastrofa - nori robi się gumowate (wchłania wodę z ryżu).

SUSHI (czyt. suszi) przepis - instrukcja robienia sushi rolek i sushi na ryżu

przepis dodany 14 kwietnia 2011 roku
przepis na sushi, instrukcja robienia sushi rolek i sushi na ryżu

Bezwzględnie potrzebne

Na początek potrzebne rzeczy do zrobienia sushi. Łatwo można je dostać w wielu sklepach
z kuchnia azjatycką.
* ryż do sushi (krótko ziarnisty, klejący się)
* ocet ryżowy
* cukier i sól
* matę bambusowa do rolowania
* ostry nóż bez ząbków (bardzo ważne!)
* nori - prasowane algi
* wasabi - zielony, bardzo ostry chrzan - sprzedawany w tubce lub w proszku
* marynowany imbir, pocięty w cienkie plasterki
* sos sojowy (ważne, żeby był dobry, polecam kikkoman)
* pałeczki lub palce :-)
* no i oczywiście zawartość rolek, ale o tym dalej

Zabieramy się do roboty.

Ryż to podstawa

Ryż płuczemy pod bieżącą wodą ciągle mieszając, tak długo aż woda będzie przejrzysta (trochę to trwa).
Po wypłukaniu zostawiamy ryż w wodzie na 30 minut. Płuczemy ostatni raz, nalewamy wody w proporcji mniej więcej 1:1.2 (ryż:woda) - jakość wody ma duże znaczenia, butelkowa nie będzie przesadą. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem kolo 15 minut do odparowania całej wody, na początku często mieszając. Ryż po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut w garnku pod przykryciem, później przekładamy najlepiej do drewnianej miski, polewamy sosem i zostawiamy do ostygnięcia.

Sos do ryżu.

Na 0,5 kg ryżu potrzebujemy 7 łyżek octu ryżowego, 3-4 łyżki cukru, szczyptę soli (ilości na 0,5 kg ryżu), wszystko mieszamy w małym rondelku i podgrzewamy na malutkim ogniu mieszając do rozpuszczenia (nie gotujemy!). Dodajemy o ugotowanego ryżu i delikatnie mieszamy. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia. Bardzo ważne, żeby ostudzić ryż - klejenie rolek z ciepłym ryżem = katastrofa - nori robi się gumowate (wchłania wodę z ryżu).